Tuesday, October 9, 2012

Salam Bersiaran dari Ofis Baru!!! Weee~~~

Aloha!!! Haaa...cam teruja je kan tegok tajuk pos kali ni.. Jgn tak tau..masa update entry ni, aku bersiaran secara live dari ofis baru... Tadaaaa...haa utk gambaran ofis baru aku sila rujuk gambar di bawah..

(ni lah dia ofis baru aku..lebih privacy dan spacious..)

Ape pun dengan tersiarnya entry ni, dengan rasminya blog aku ni dah digilap semula.. tk la bersawang dan berdebu...So, nantikan cerita2 terbaru. By the way, tempahan untuk kraftangan felt telah dibuka semula..so, pada yang berminat, boleh la buat tempahan ye dan sila la rujuk ke blog http://www.kapaskreativiti.blogspot.com

Bye!

Monday, August 27, 2012

~ Salam Lebaran 2012 ~

Salam.  Rasanya tk terlambat nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin. Lama kita tk bertemu dlm blog ni kan. Blog pun dh naik bersawang dh. Ape pun ni ade la sikit coretan terbaru bagi menggilap kembali blog yg dah kusam ni. Entry kali ni hanyalah resipi gulai kawah.  Alkisahnya rempah kawah dah ade, tp cara nk memasak dan resipinya pulak yg tak de. So, ni aku ade la dpt skit2 cara2 dan resipi dari kengkawan yg biasa buat.  Jom kita kongsi bersama resipi di bawah...

GULAI KAWAH 



Bahan-bahannya

·        1/2 kg daging-dipotong nipis
·        *Rempah gulai kawah (kuantiti untuk ½ kg daging)
·        *3 ulas bwg merah (kisar)
·        *2 ulas bwg putih (kisar)
·        *1/2 in lengkuas
·        1/2 halia
·        sedikit kunyit hidup (kisar)
·        2 atau 3 sudu (besar) lada mesin
·        1in gula melaka
·        1 sd(b) kerisik
·        sedikit air asam jawa @ 1 keping asam gelogor
·        garam secukupnya
·        santan dr 1/2 biji kelapa
·        minyak untuk menumis

Cara-cara
1.    Tumis lada mesin hingga naik bau
2.    Kemudian masukkan bahan-bahan bertanda (*) . Biarkan seketika sehingga naik bau.
3.   Masukkan kerisik,air asam jawa.masukkan pula daging bersama 1 cwn air.tambahkan garam secukup rasa dan gula melaka.tutup tudung periuk.biarkan daging empuk.
4.    jika daging tak empuk boleh tambah kan air,biarkan daging betul2 empuk
5.    bila daging sudah empuk masukkan santan,kacau sentiasa supaya santan tak pecah.
6.    tunggu hingga mendidih.biarkan seketika,gunakan api kecil(sehingga gulai naik minyak).angkat dan hidang
7.    **jika suka, boleh tambahkan ubi kentang.


Selamat mencuba!!


Thursday, July 5, 2012

Suka...suka..sukaaaaa sangat..

Salam semua. Mcm best aje tajuk entry kali ni kan? Mmg best pun..tp best utk aku la sbb baru2 ni officemate ade ke Vietnam, so aku ni kirim la dlm 4-5 pasang kain cotton dari sana.  Balik aje dia dari sana, bayangkan betapa gumbiranya sbb dpt 7 pasang kain yg cantik2 belaka. Puas hati & sememangnya berbaloi.. So, buat tatapan semua, sila la cuci mata dgn koleksi kain saya. Entah bila la dpt di buat baju....

 satu2nya silk cotton yg aku dpt..

 ni kain cotton biasa.. bidang 60..motif paisley..

 ni pun sama..

 ni pun sama... cantik kan? 

 ni jugak.. cadangnya ni utk anak2 dara aku... 4 meter bahagi 2.. 
so, sorang dpt la 2 meter nnti..

 yg ni paling aku suka... sbb nampak sweet sgt..

yg ni pun nampak sweet... sure la bila dh siap baju nnti pakai aje mesti 
nampak baik aje aku ni...

Kesimpulannya semua aku suka..semua bermotif paisley.. mmg aku minat motif ni..sbb pada aku motif ni evergreen.. any time boleh pakai tk lapuk dek zaman...

Bye!


Wednesday, June 20, 2012

Kenangan bercuti di Cameron Highlands

Salam semua.  Kali ni saja nk update sikit dgn gambo tk la brp baru td ini gambo percutian keluarga yg baru iaitu pada awal bulan Jun yg lepas.  Memandangkan  blog ni dh nk bersawang, kena la update skit. Sori la sbb tk bnyk gambar yg ade.  Insyaallah, akan di update dgn gambo2 lain ye.  Buat entri kali ni, tataplah gambo ni dulu. 

Dari kiri:  Hubby, aku, mak & abah.

Monday, June 18, 2012

Jualan Penghabisan!!

Salam. Cepat2!..Kain english cotton masih ade sepasang lg utk dijual. 



Kalau tgk tajuk entry pun paham kot.. dh nama pun jualan penghabisan, so harga di turunkan lg. Terkini, sepasang hanya RM65.00.  Cepat2..pembeli bertuah bakal mendapat hadiah misteri yg semestinya menarik.  

Wednesday, May 9, 2012

Stock Clearance dtg lg..

Salam semua penggemar kain cotton.  Masih terdapat 3 pasang kain yg belum berpunya.  Harga di turunkan kepada RM70 (Sem. Msia termasuk pos) dan RM72 utk pembeli dari Sabah & Sarawak.  Kepada yg yg berminat, boleh hubungi atau sms sy di 019-3014938.  Seperti biasa, kain berkualiti, tidak jarang so tidak perlu lining, 4 meter (bidang 45") dan corak yg sesuai utk semua peringkat umur.  Sila lihat gambar stock yg ada sebagai rujukan. Bye. 




Saturday, April 28, 2012

Salam Berhujung Minggu

Lama dh tk update blog ni.. so, ade peluang ujung minggu ni nk update skit dgn story terkini.  Smlm blog kapaskreativiti.blogspot.com dh di update dgn produk baru.  Ade 10 pasang kain English Cotton pelbagai corak menarik tersedia untuk semua peringkat umur peminat kain berasaskan kapas ni.  Harga yg menarik dan kualiti yg terbaik di janjikan. 
So, pada yg bpeluang, jgn lupa singgah jenguk blog ni.  Kalau ade yg bminat, boleh terus hubungi atau email pesanan anda.  Di bawah ni antara koleksi yg tersedia menanti anda. 




Untuk melihat koleksi lain yg ade, silalah jenguk kapaskreativiti.blogspot.com

Monday, April 16, 2012

Salam.  Alhamdulillah hari ni Allah permudahkan rezeki aku. Alkisahnya, sejak smlm dah bjinak2 mjual kain cotton. Alaa...ade la dlm 5 pasang. Tp, dh jd rezeki aku, sejak stgh jam td 4 pasang dh ade buyer. So, tggl lg sepasang. Hopefully boleh clear coz tk sabar nk order stock baru. Pada yang berminat nk jenguk blog tu sila la ke http://kapaskreativiti.blogspot.com/  Insyaallah aku akan update dgn pelbagai produk baru. 

Jumpa lagi!


Thursday, April 12, 2012

Kerabu oh kerabu...

Salam Jumaat.. alkisah pagi ni aku nk cerita pasal kerabu.. di sebabkan kerabu la aku tk leh tido mlm tadi.. semua gara2 perut meragam akibat makan kerabu tengahari smlm.. tp best jugak.. stok dlm perut ni dh bjaya keluar.. smpai kan aku leh senyum lebar hari ni.. dan yg btambah tk logiknya.. subuh2 lg aku dh dengar lagu raya..(hmmm..aku mmg cam ni..kalo tlebih hepi lagu raya mmg mjadi pilihan). 

Berbalik hal kerabu ni pulak, aku mmg suka makan ape aje jenis kerabu.. sejak2 dh bkawin dgn org pantai timur ni.. Mcm smlm, kengkawan ofis pakat buat kerabu gajus+mangga bersantan.. haaaa...ade agen santan ni la yg mmbuatkan kerja2 pelawasan aku bjalan lancar.. tp ape pun.. mmg tabik springgggg kat kengkawan yg telah bjaya menghasilkannya.. So, dgn bangganya, aku nk kongsi bsama resipi kerabu gajus+mangga smlm.. mmg maveles!!!

Bahan2nya:
buah gajus
mangga muda 
cili padi 
bawang merah
udang kering
kacang tanah
santan
kerisik 
gula 
garam

Cara2 membuatnya:  
1. Mangga muda dan Isi buah gajus di iris halus (perah utk buang jusnya).
2. Mayang halus bawang merah dan cili padi. 
3. Kacang tanah yang telah digoreng dan udang kering ditumbuk kasar. 
3. Gaul kesemua bahan2 tadi bersama kerisik dan santan. Bubuh sedikit gula dan garam mengikut keperluan rasa. 

Mudah dan memang sedap untuk pembuka selera!! 










Saturday, March 31, 2012

Kembali Bersua!


Salam semua.  Dah lama meninggalkan blog ni...tiba2 teringat nk masukkan n3 macam dulu balik..itu pun nasib baik la dpt korek blk pasword blog aku ni...  Kalau lagi 2 bulan aku tk bukak blog ni, genap la sthn ditinggalkan.  So, mcm biasa dekat setahun ni mcm2 la yg terjadi. Mcm2 kenangan.. kecil.. besar.. yg baru tjadi semlm pun kenangan jugak kan? Buat permulaan ni, nk ucapkan jutaan terima kasih bnyk2 buat seorg sahabat ni.. Pn. Maznah yg rasa2nya skrg ni kat Terengganu.  (hmmm... dh jd student balik ko ye Menah...) sbb ade la satu hari tu dia tetiba call btanyakan khabar.  Sori la ye kalo aku tetiba menyepi..almaklumla.. bnyk benda nk kena fokus.. Anyway, now i'm back for good!! (hopefully..)
So, nntikan coretan sepanjang hidup aku yg mungkin tk seberapa hangat pun... tk kisah la..janji blog aku ni idup blk.. org nk kata aku syok sendiri pun aku tk kisah.. 
Pesanan ringkas buat temanku Menah:  ko survey2 la batik kat Terengganu tu.. mane tau aku leh beniaga batik pulak pas ni... Ok la, blah dulu..nntikan cerita lain pulak.. hangat ke tk hangat..itu blakang cerita..BYE!!